+32 (0)70 23 33 13

Thailand was mijn eerste grote reis als backpacker. Ik bezocht er zowel het hectische Bangkok als het rustige noorden met Chiang Mai, de Gouden Driehoek en de bergvolkeren. En een ding is zeker. Hoe je het ook draait of keert, Thailand overdondert je met ervaringen. Het lijkt of het land je steeds opnieuw bestemmingen voor de ogen tovert van een adembenemende pracht en echtheid. Dit 'Land van de Glimlach' - die dankzij de gastvrijheid van de inwoners echt zijn naam niet heeft gestolen – is synoniem voor kruidige lekkernijen, majestueuze olifanten, gouden Boeddha’s en intrinsieke tempels, voor kleurrijke bergdorpen en bruisende steden, voor pittoreske, soms clowneske winkeltjes en straatstalletjes en exotische palmboomstranden. Zoals ik, ben je er tegelijkertijd getuige van een rijk verleden en uitdagende toekomst, van ingeburgerde tradities en de wens om trendy te zijn. Je kan er overnachten bij de H'mong, een traditionele bergstam uit het noorden, logeren op de rivier Kwai weg van alle satelliet-gestuurde toestellen en een paar uur later met je voeten in het zand sippen van een cocktail op de stranden van Krabi of Phuket of heerlijk snorkelen in een van de vele baaien. Overtuigd? Dat zal wel. Deze reis is er een die je jaren later aan je kleinkinderen vertelt.

  • Maak een fietstocht in Bangkok of Chiang Mai. Je komt op plaatsen en beleeft er de echte dag-dagelijkse leven.
  • Hop aan boord van een speedboot en trek naar Khai Island en de baai van Phang Nga. Net als James Bond in ‘The Man with the Golden Gun’ vaar je er door de mangroves en langs de prachtige, uit de zee oprijzende kalksteenformaties. Parelwitte stranden en uren snorkelplezier zijn de troeven van Khai Island.

Met veel verwachtingen vertrek ik in februari 2012 samen met een vriendin naar het land van de eeuwige glimlach, Thailand. Wat vaak als cliché wordt opgevoerd - de altijd lachende Thai of Thaise -klopt echter volledig en geeft me steeds een gevoel van instant happiness. Het bruisende, broeiende Bangkok is een stad vol tegenstellingen. Hier staan gigantisch hoge buildings, shopping malls en tuk-tuks à volonté in schril contrast met de authentieke huisjes-op-stelten in de klongs of bedelmonniken in oranjebruine gewaden die de fijne, sierlijke gouden tempels waar Boeddha sereen wordt geëerd, luister en leven bijzetten. In het lieflijk en rustgevend Sukothai bewonder ik metershoge Boeddhabeelden vanop de fiets. Overal, zelfs in de kleinste dorpjes, eet ik aan de lokale stalletjes de allerlekkerste pad thai die er bestaat. Een dagje kokkerellen in Chiang Mai leert me ook thuis de beste Thaise gerechtjes op tafel toveren. Samen met cultuur staat ook natuur op het programma. Ik geniet met volle teugen van het groene Mae Hong Son, gelegen in een schitterend decor van rijstvelden, bergen en de ochtendnevels. Daar is de zonsondergang echt magnifiek, zeker met een lekkere mai thai in de hand. Nog even relaxen aan de onweerstaanbaar paradijselijke stranden van Phuket en onze reis zit erop. Thailand is me ondertussen zeer vertrouwd en toch…het land blijft me telkens weer aangenaam verrassen!

  • Na een dagje inspanning volgt ontspanning: geniet van een typische Thaise massage! Je lichaam zal in alle mogelijke houdingen worden geplooid. Don’t panic, je voelt je erna als herboren.
  • In Thailand vind je overal wel een marktje, maar de markt-der-marktjes is Chatuchak Market op zaterdag en zondag. Als shopaholic raak je hier je Thaise Baht zeker kwijt. Het is trouwens de grootste markt ter wereld. Je vindt er echt alles! Van trendy kledij tot mooie juweeltjes, kunst en vooral veel souvenirs voor de thuisblijvers.