+32 (0)2 550 01 00

Another way to fly

Mondmaskers, handgels, 1,5 meter afstand: wereldwijd zijn het maatregelen die ook op luchthavens worden toegepast. Deze en nog heel wat andere initiatieven moeten reizigers zoveel mogelijk beschermen tegen het coronavirus. Maar net zo goed worden nieuwe technologieën ingezet: contactloos reizen heeft de toekomst! Post-corona wordt contactloos reizen een evidentie. Logisch want het is veiliger én sneller. Wij zetten even een aantal zaken voor jou op een rijtje, zodat je helemaal mee bent. Zit je nog met vragen? Vraag er ons naar, als reisspecialist helpen we je graag een handje.

1. Contactloos inchecken
Zo min mogelijk contact is het credo in de toekomst. De touchscreens die je momenteel nog op de luchthavens vindt en werken met druktoetsen, vormen dan ook geen oplossing. In de toekomst zal contactloos inchecken meer en meer ingang vinden. Op de luchthaven van Avalon in Australië kun je vandaag al inchecken door middel van hoofdbewegingen. Je paspoort? Dat scan je in en hoef je helemaal niet meer in een gleuf te stoppen. Ongetwijfeld volgen er de komende tijd nog heel wat alternatieven.

2. Contactloos voorbij de security
De rijen bij de security? Binnenkort verleden tijd. Momenteel zijn er al lichaam- en bagagescanners op de markt die handmatige controles vervangen. Zo is er minder menselijk contact nodig en hoef je je bagage niet meer te openen. Besmettingen worden voorkomen en je wint heel wat tijd: van een win-win gesproken.

3. Zicht op je gezondheid in een oogwenk
Corona heeft het aantal preventieve maatregelen op de luchthavens stevig verhoogd. Temperatuurmetingen zijn daarvan het bekendste voorbeeld. In de toekomst zal niet enkel je temperatuur in een oogwenk gemeten worden, ook andere vitale functies kunnen in een handomdraai gecontroleerd worden. Bij Etihad Airways testen ze nu al systemen om het hartritme, de temperatuur en de ademhalingsfrequentie te meten. Met een druk op de knop wordt je verbonden met een dokter als je dat wil. Medische risico’s worden zo snel gedetecteerd.

4. Toiletten die zichzelf reinigen
UV-licht schijnt corona goed te bestrijden. Logisch dus dat er heel wat bedrijven mee aan de slag gaan. Boeing ontwikkelde trouwens in 2016 al een zelfreinigend toilet dat functioneert door middel van UV-licht. De aanraakvlakken worden op deze manier minutieus ontsmet. Zo ben je extra beschermd tegen de ziektekiemen en bacteriën van een ander. In de nabije toekomst zullen we meer en meer zelfreinigende toiletten zien opduiken.

5. Shoppen zonder aanraking
Heerlijk shoppen in de tax free shops? Ook dit zal in de toekomst anders gebeuren. Bestellen doe je met een app en digitale verkopen zullen aan terrein winnen. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele winkelmuur waar de producten kunt bekijken, via je smartphone bestellen en deze vervolgens contactloos kunt oppikken.