+32 (0)2 550 01 00
Botswana

Botswana: het Afrikaanse wonder.

Botswana is zonder twijfel een prachtig maar minder gekend land, ingesloten tussen Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Het land van Tswana, genoemd naar de belangrijkste etnische groep van Botswana, bestaat uit een enorm zandbassin, soms dor en desolaat, soms bedekt met struiken. Middelpunt is de Kalahari.

Botswana Okavango Delta is ronduit spectaculair.

De gigantische Okavango Delta is de grootste en mooiste oase in Afrika en strekt zich uit over wat eens een meer was, zo'n tienduizend jaar geleden. De overstromingen in de droge wintermaanden starten meestal eind april tot juni, zelfs begin juli met een piek in augustus. Ze zijn een ware bron van leven en overleven voor al haar inwoners. Ze creëren een uitgebreid netwerk van waaiervormige kanalen gekenmerkt door inhammen, eilanden, poelen en kleine beboste heuvelruggen: de perfecte broedplaats voor een ongelooflijk groot aantal dieren in het wild. Honderden soorten vogels nesten er. Nijlpaarden en krokodillen maken er de kanalen onveilig, olifanten koelen af en laven zich aan de langverwachte bron, leeuwen jagen verscholen in de hoge grassen, luipaarden klimmen de bomen in om de migratie van dieren te overzien en neushoorns voelen zich in hun knopjes tussen het kreupelhout. Eten is er in overvloed voor iedereen want zelfs op het land ontpopt zich een unieke flora.

De natuur op zijn best.

Zo'n 40% van Botswana's grondgebied is gereserveerd voor het behoud van fauna en flora. Fel bewaakte nationale parken en natuurreservaten herbergen dan ook een veelvoud van dier- en plantensoorten: 36 grote zoogdieren, 600 vogels, 80 vissen, 70 slangen, 500 vlinders en 3.000 planten. De overstroming van de Okavango-delta varieert wel van jaar tot jaar. Niemand weet precies wanneer de overstromingswateren zullen aankomen. Min of meer zeker is dat het waterpeil afneemt vanaf oktober en november. En laten we eerlijk zijn. Botswana komt met een redelijk hoog prijskaartje. De positieve kant van de medaille is dat de uitzonderlijke lodges eco-vriendelijk zijn en geëngageerd. Ze zetten zich in voor de economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Botswana, onafhankelijk sinds 1966, is ongetwijfeld een van de meest welvarende landen in Afrika. Geen wonder dat het land de bijnaam kreeg "The African miracle.

Verzekeringen

Vertrek voldoende en volledig verzekerd op reis. Onze Protections verzekeringen bestaan in verschillende tijdelijke en jaarlijkse contracten en bieden je de beste bescherming aan de voordeligste voorwaarden.

Reizen op maat

Onze reizen kunnen worden aangepast naar eigen smaak en tempo. 
Wil je een specifiek hotel of een riad reserveren, je verblijf combineren met een mini-rondreis, dan werken wij graag een voorstel uit. Maak ons je wensen kenbaar en wij zorgen voor een persoonlijke offerte met een dag-per-dag programma. Neem contact op met onze destination experts.

Wil je een van deze Zuidelijk Afrikaanse landen ontdekken in groep; met je familie, vrienden of collega’s? Dat is mogelijk! Vertrouw de organisatie van je groepsreis (minimaal 10 personen) toe aan de Connections Groepsdienst. Dat kan telefonisch op +32 (0)2 550 01 65 of door een mailtje naar groups@connections.be. Wij bezorgen jou zo snel mogelijk een gedetailleerde offerte.

Reisdocumenten

 • Reizigers met de Belgische nationaliteit (baby's en kinderen inclusief) hebben een digitaal leesbaar paspoort nodig, met min. 2 lege pagina’s, dat geldig is tot 30 dagen na terugreis uit Zuid-Afrika. Reis je met minderjarigen naar of via Zuid-Afrika, dan moet je het origineel geboortecertificaat voorleggen beëdigd vertaald in het Engels voorzien van een affidavit formulier afgestempeld door de ambassade of het consulaat van Zuid Afrika. Deze maatregelen zijn geldig indien je transiteert door Zuid-Afrika.
 • Voor Botswana en Zimbabwe moet je paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn na je terugkeer. In zimbabwe heb je ook een visum nodig (30US$ - single entry - 15/08/2018 - onder voorbehoud).
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit en/of met een buitenlands paspoort worden verzocht dit spontaan te melden aan de Connections reisconsulent(e) en dienen contact op te nemen met hun respectievelijke ambassade(s) of consulaat (aten) voor het verkrijgen van actuele informatie inzake de vereiste reisdocumenten.


Gezondheid

Geen verplichte inentingen voor Zuid-Afrika of Botswana. Wel wordt malariaprofylaxe aangeraden voor Botswana, Mpumalanga & de Victoria Falls. De meest recent aangepaste informatie vind je op http://www.itg.be

Tijdzone

Geen tijdsverschil (zomer), + 1u (winter)

Valuta

Munteenheid

Botswana Pula (BWF) : 100 BWF = 8.17 EUR & 1 EUR = 12,18 BFW

Betalingswijze

In Botswana worden Amerikaanse dollars en Euro’s aanvaard. Je krijgt het verschil terug in Pula (BWP, de lokale munt). 

Klimaat

Botswana ligt nabij de Steenbokskeerkring en heeft dus een relatief gematigd klimaat. De zomer, die loopt van november tot maart, komt overeen met het regenseizoen en de luchtvochtigheid en hitte zijn vrij hoog tijdens deze maanden; overstromingen kunnen ook de wegen onberijdbaar. In de Kalahariwoestijn, regen het zeer weinig tot soms niet.

De winter, van mei tot oktober, komt overeen met het droge seizoen. Het is de beste tijd van het jaar om Botswana te bezoeken en wilde dieren te observeren. De dagen zijn zonnig en zachter. In juni-juli schommelt de gemiddelde temperatuur rond 21-25 ° C gedurende de dag terwijl de nachten aangenaam koel zijn tot koud van juni tot augustus. Ook lichte vorst is niet ongewoon in Gaborone en in de Kalahariwoestijn. Een nadeel: de nacht valt wel heel vroeg (rond 17u).

Gemiddelde temperaturen (in °C):

Bestemming J F M A M J J A S O N D
Chobe NP 24 23 23 22 17 15 14 19 22 25 26 24
Gaborone 26 25 24 21 17 14 14 17 21 24 25 25
Kasane 31 31 31 31 29 26 26 29 33 35 33 31
Maun 26 27 25 24 20 17 17 19 24 27 27 27

 

 

Hoogtepunten

 • Chobe National Park
 • Met een overvloed aan flora en fauna en een adembenemend landschap is Chobe National Park zeker een mijlpaal in Botswana. Dit park, gecreëred aan het eind van de jaren zestig, beslaat meer dan 11.000 vierkante kilometer en trekt elk jaar weer een immens aantal bezoekers uit de hele wereld. Ze komen naar de oevers van de Chobe rivier om te ontspannen en te genieten van de antilopen, leeuwen, zebra's, cheetah's, impala's, wrattenzwijnen, bushbuck en andere, hyena's, jakhalzen, nijlpaarden, pauwen enz. Het Chobe-reservaat is ook populair bij liefhebbers van watervogels, maar de grootste trekpleister blijven de olifanten.

 • Okavango Delta
 • Deze uitzonderlijke prachtsite pronkt sinds 2014 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je vindt er een delta met moerassen en weilanden, overstroomd land en uitsparingen in volledige harmonie met de natuur. Met de bijnaam "de rivier die de zee niet kan vinden" is de Okavango-delta de op een na grootste inlandse delta ter wereld (18.000 km²), een waar labyrint van lagunes dat toeristen uit de hele wereld aantrekt. Deze prachtige wildernis beschikt over een ongelooflijke rijkdom aan leeuwen, buffels, koedoes, wildebeesten, cheeta's, olifanten, nijlpaarden, zebra's tot groot jolijt van alle natuurliefhebbers. De delta is ook de thuisbasis van zo'n 400 soorten vogels en het Moremi-reservaat met zijn bijzondere landschappen en gevarieerde fauna. Zeker en vast het meest unieke reservaat in zuidelijk Afrika!

 • Kalahari woestijn
 • De Kalahari-woestijn beslaat een groot deel van Botswana. Deze savanne, waar veel dieren- en plantensoorten leven, is een echt juweeltje in Afrika: het strekt zich uit over 7 Afrikaanse landen, namelijk Botswana, Zuid-Afrika, Zambia, Zimbabwe, Namibië, Angola en de Kongo. Hier vind je vreemde duinen, enorme rivieren en gigantische reservaten en uit-de-kluiten gewassen natuurparken. De Kalahari is ook de thuis van de laatste stam uit het stenen tijdperk: de San Bosjesmannen die hier al 20.000 jaar leven. Naast de woestijn bezoeken toeristen ook het Central Kalahari Game Reserve. Dit is een beschermd gebied van 52.000 km², dat door reizigers wordt gewaardeerd om zijn flora, fauna en landschappen.

 • Maun
 • De stad Maun wordt beschouwd als de toeristische hoofdstad van Botswana. Bijgenaamd "Short Reed Place" met verwijzing naar de locatie aan de ingang van de Okavango Delta, Maun is de toegangspoort om het noorden van Botswana te verkennen. Hier bevindt zich de archeologische vindplaats van Tsodilo en de Pan van Makgadikgadi, een zoutwoestijn.

 • Het Transfrontier Park Kgalagadi
 • Kgalagadi , wat 'het land van dorst' betekent, strekt zich uit tussen Zuid-Afrika en Botswana en heeft een droog klimaat. Dit nationale park omvat twee voormalige nationale parken, namelijk het Kalahari Gemsbok National Park in Zuid-Afrika en het Gemsbok National Park in Botswana. Woestijnantilopen, meerkats, leeuwen, zwarte Kalahari-leeuwen, jachtluipaarden, luipaarden, hyena's en jakhalzen zijn hier thuis maar olifanten, buffels, neushoorns vind je hier nauwelijks.  Alle voeden ze zich met wildebeesten (inclusief blauwe gnoes), oryx, springbok, ... die hier in grote getalen aanwezig zijn. Giraffen werden opnieuw geïntroduceerd in de jaren 1990. Veel kleine zoogdieren, waaronder de meerkat en grondeekhoorn voelen zich hier in hun nopjes net zoals de meer dan 280 vogelsoorten, waaronder de zeldzame Pygmy Falcon, die hier nestelen en jagen.

 • De Makgadikgadi Pan
 • Met een oppervlakte van meer dan 12.000 km² is de Makgadikgadi Pan een van de grootste kwelders van de wereld. Het ligt in het noordoosten van Botswana en grenst in het zuidoosten aan de Kalahari-woestijn en de Okavango-delta. De landschappen van Makgadikgadi zijn uniek en vergelijkbaar met geen andere. Inderdaad, het vlakke en sobere terrein en uitgebreide reliëf is gewoonweg magisch onder een staalblauwe lucht. Het Makgadikgadi Wildreservaat is een echt pareltje. Het beslaat een gebied van 3900 km² . Hier leven roze flamingo's, zebra's, gnoes, enz. in overvloed.

27 Travel Shops
27 travel shops in jouw buurt en te Brussels Airport
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!
Customer Service Center
+32 (0)2/550 01 00
contactcenter@connections.be
Vraag een offerte
Jouw reis op maat.
Maak een afspraak online
Wanneer het jou uitkomt!