+32 (0)2 550 01 00
Laos

Laos is verreweg een van de minst gekende landen van Indochina. Het heeft niet de culturele troeven van het naburige Vietnam en geen fascinerende structuren zoals het tempelcomplex van Angkor Wat in Cambodja. Maar de natuur is er prachtig en de kleine dorpjes authentiek. Naast Laotianen wonen er 68 verschillende, kleurrijke bergvolkeren en etnische groepen. Luang Prabang prijkt op de UNESCO werelderfgoedlijst en ook Vientiane behoort tot de meest relaxte hoofdsteden in de wereld. Je kan ze nauwelijks vergelijken met een andere. Zowel Luang Prabang als Vientiane liggen aan de oever van de machtige Mekong rivier en dus is hun romantisch gehalte vanzelfsprekend. Wat is er heerlijker dan de zon zien onder te gaan over deze voorbij rollende rivier met een drankje in de hand?

Etiquette:
 • Dress code: Laotianen houden ervan zich op te kleden voor formele gelegenheden. Keurig gekleed zijn toont respect voor de gastheer of vrouw en de gebeurtenis. Een toerist met een onverzorgde haardos, transpiratiegeur en slordige kleding kan op weinig respect rekenen. Een korte broek is binnenshuis aanvaardbaar maar in het openbaar worden shorts niet als netjes gezien. Houd daar zeker rekening mee bij het bezoek aan tempels.
 • Aanraken: Iemand’s hoofd aaien kan niet, ook niet bij kinderen. Laotianen geloven dat het hoofd de plek is waar de ziel zich verschuilt en dus de hoogste link met het Universum.
 • Zitten: voorkom bij het zitten dat je voeten naar iemand gericht zijn. De voeten zijn immers de tegenpool van het hoofd en worden als onrein beschouwd omdat ze in aanraking komen met de grond, stof en vuil.
 • Kalmte bewaren: je geduld verliezen, je stem verheffen of ruziën in het openbaar betekent 'gezichtsverlies'. Confrontaties worden dus beter uit de weg gegaan om anderen niet in verlegenheid te brengen. Kritiek wordt vaak als persoonlijke belediging ervaren.

Hotel & maaltijden

In Laos is vooral kleefrijst (khao niao) erg populair. Laotianen eten van oudsher met hun (rechter) hand(en). Als er bestek op tafel komt, dan betreft dat slechts een lepel en een vork. Met de vork schuif je je eten op de lepel. Vervolgens stop je de lepel in je mond (nooit de vork).  Stokjes worden gebruikt voor het eten van feu of andere noedelsoep. Er is geen vaste volgorde in het serveren van gerechten.

Laap: zeer fijn gehakt vlees of vis voorzien van velerlei kruiden als koriander en mint
Tarn rnaak hoeng Sla van onrijpe papaja vermengd met gemalen pinda, knoflook, tomaat en rode pepers.
Khao nio ping: gegrilde kleefrijst
Ping pa: gegrilde vis gevuld met citroengras, knoflook, ui en zout
Cheo pa duk:een dipsaus gemaakt van visfilet en fijngemalen aubergine en een mix van knoflook, pepers,  sjalotten en garnalenpasta.
Khao Phoen: in een in kokosmat gestoomde rijstvermicelli (koud geserveerd) met een keur aan rauwe groenten, overgoten met kokosmelk gegoten en op smaak gebracht met buffelvlees, rode pepers en onrijpe papaja.
Feu: : een noedelsoep die overal in Laos verkrijgbaar is en vaak gegeten wordt als ontbijt of lunch.

Drank: Thee en koffie (vaak Nescafé) is vrijwel overal verkrijgbaar, evenals frisdranken en verse vruchtensappen. De stroperige Laotiaanse koffie is van eigen makelij en goed van smaak. Probeer eens de fameuze Laotiaanse ice coffee!  Deze is niet te versmaden!

Bron: Koning Aap

Verzekeringen

Vertrek voldoende en volledig verzekerd op reis. Onze Protections verzekeringen bestaan in verschillende tijdelijke en jaarlijkse contracten en bieden je de beste bescherming aan de voordeligste voorwaarden.

Reizen op maat

Onze reizen kunnen worden aangepast naar eigen smaak en tempo. 
Wil je een specifiek hotel of een riad reserveren of je verblijf combineren met een mini-rondreis, dan werken wij graag een voorstel uit. Maak ons je wensen kenbaar en wij zorgen voor een persoonlijke offerte met een dag-per-dag programma. Neem contact op met onze destination experts.

Wil je in groep verblijven met je familie, vrienden of collega’s? Dat is mogelijk! Vertrouw de organisatie van je groepsreis (minimaal 10 personen) toe aan de Connections Groepsdienst. Dat kan telefonisch op +32 (0)2 550 01 65 of door een mailtje naar groups@connections.be. Wij bezorgen jou zo snel mogelijk een gedetailleerde offerte.

Reisdocumenten

 • Reizigers met de Belgische nationaliteit* (ook baby’s en kinderen) hebben een digitaal leesbaar paspoort nodig, met min. 2 lege pagina's, dat minstens 6 maanden geldig is op de dag van je terugreis. Een visum is vereist. Voor Laos kan je dit aan de grens verkrijgen op op de luchthaven van Luang Prabang, Vientiane of Pakse. (kostprijs 30 USD dd 22/10/2018). Zorg ervoor dat je een pasfoto in kleur op zak hebt.
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit en/of met een buitenlands paspoort worden verzocht dit spontaan te melden aan de Connections reisconsulent(e) en dienen contact op te nemen met hun respectievelijke ambassade(s) of consulaat (aten) voor het verkrijgen van actuele informatie inzake de vereiste reisdocumenten.

Gezondheid

Geen verplichte inentingen. De meest volledige en up-to-date informatie vind je op http://www.itg.be

Tijdzone

+ 5u (zomer), + 6u (winter)

Valuta

Munteenheid

Laotiaanse Kip (LAK) 100.000 LAK = 10.30 EUR & 1 EUR = 9710.47 LAK (01/05/2020)

Betalingswijze

Er zijn geen munten in omloop. Creditcards zijn alleen bruikbaar in de tophotels en -restaurants in Vientiane en Luang Prabang. In deze steden kan je ook pinnen, maar in het noorden en op het platteland is dit vrijwel onmogelijk. Daar heb je cash euro's, of liever nog US dollars of Thaise baht. Neem nieuwe, niet-gekreukte US dollar biljetten mee van de nieuwste series (oude dollar biljetten, of gevouwen / gekreukte biljetten worden niet aanvaard). Voor 100 en 50 dollar biljetten krijg je een betere koers. Kleinere coupures zijn handig voor souvenirs en fooien.

Fooien

In eenvoudige restaurants is een fooi niet echt gebruikelijk. In hotels geeft je een ‘tip’ aan personeel zoals bell boys en kamermeisjes. Ook (lokale) gidsen en chauffeurs maak je blij met het geven van een extraatje.

Klimaat

Laos regenseizoen duurt van mei tot oktober met af en toe hevige buien.  Het land is dan zeer groen en ook de rijstvelden schitteren. Het droge seizoen valt tussen november en eind april. maart en april zijn de warmste maanden van het jaar met temperaturen ruim boven de 30°C. Op grote hoogte kan het echter ’s nachts blijven vriezen.

Average Temperature (°C):

Destination J F M A M J J A S O N D
Phnom Penh
28 29 30 31 31 30 30 30 29 29 28 27
Vientiane
23 26 28 31 31 30 29 29 29 28 26 23

 

Hoogtepunten

 • Luang Prabang

UNESCO werelderfgoed aan de Mekong rivier en absolute must-experience. Authentieke tempels en het koloniale Franse verleden versmelten hier.

 • Kuang Si

Prachtige watervallen op amper 30-tal kilometer van Luang Prabang. Je kan er heerlijk plonsen in het turquoise water.

 • Pak Ou caves

Grot aan de Mekong rivier met een ongelooflijk groot aantal Boeddhabeelden sommige bezet met semi-edelstenen.  

 • Ponsavanh

Hier vind je de mysterieuze vlakte der kruiken met stenen kruiken tot 3 meter hoog en 6000 kg zwaar.  

 • Vang Vieng

Naast een schitterende natuur is Vang Vieng ook bekend om de Poukham en Tham Hoy grotten en het tuben, of op een rubberen band de rivier afdrijven, wandelen of rotsklimmen.

 • Vieng Xai

Locatie van het ondergrondse netwerk waar de leiders van de communistische Pathet Lao zich schuil hielden in de Vietnam oorlog.

 • Vientiane

De relaxte hoofdstad van Laos waar je de tempel vind die prijkt op de vlag en de Patuxai, een Laotiaanse versie van de triomfboog.

27 Travel Shops
27 travel shops in jouw buurt en te Brussels Airport
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!
Customer Service Center
+32 (0)2/550 01 00
contactcenter@connections.be
Vraag een offerte
Jouw reis op maat.
Maak een afspraak online
Wanneer het jou uitkomt!