+32 (0)70 23 33 13

Panama

Panama is de droombestemming voor wie houdt van een rijke tropische natuur en een authentieke Indiase cultuur. Deze landengte – want groot is het land niet want met zijn 75,420 km² amper zo’n forse 2x België-  rees zo’n 3 miljoen jaar geleden op uit de golven en vormt sindsdien een natuurlijke brug tussen Noord- en Zuid-Amerika. Maar diversiteit is er troef. Reken op liefst 1500 soorten bomen en meer dan 10.000 verschillende planten en 900 vogelsoorten! Dat is niet mis. Bovendien wisten de oorspronkelijke inwoners, de Kuna en Choco-Embera-indianen, er hun identiteit te behouden.

De Panamese overheid is gelukkig bij de pinken en zeer bewust van de rijkdom van haar land. Bijzondere aandacht gaat naar het behoud van fauna, flora en culturele schatten. Je zou kunnen zeggen dat reizen naar Panama een niveau van savoir-vivre van de toerist vereist, een bewust besef van het unieke karakter van het land en vooral een groot respect voor al wat er leeft. Meer nog dan elders allicht. Zo heeft Panama City heeft bijvoorbeeld een beschermd tropisch regenwoud binnen de stadsmuren. Op 45 minuten van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Soberania, waar de Panama Audubon Society meer dan 400 vogelsoorten in hun natuurlijke habitat beschermt. Naar het westen slaapt de Baru-vulkaan midden in een machtig nevelwoud dat de thuisbasis is van de legendarische quetzal, symbool van vrijheid voor de oude Maya's. EN dat zijn slechts een handvol dingen van een ellenlange lijst. Kom en ontdek panama en ervaar de magie voor jezelf.

Verzekeringen

Vertrek voldoende en volledig verzekerd op reis. Onze Protections verzekeringen bestaan in verschillende tijdelijke en jaarlijkse contracten en bieden je de beste bescherming aan de voordeligste voorwaarden.

Reizen op maat

Onze reizen kunnen worden aangepast naar eigen smaak en tempo.
Wil je een specifiek hotel of een riad reserveren, je verblijf combineren met een mini-rondreis, dan werken wij graag een voorstel uit. Maak ons je wensen kenbaar en wij zorgen voor een persoonlijke offerte met een dag-per-dag programma. Neem contact op met onze destination experts

Wil je in groep verblijven met je familie, vrienden of collega's? Dat is mogelijk! Vertrouw de organisatie van je groepsreis (minimaal 10 personen) toe aan de Connections Groepsdienst. Dat kan telefonisch op +32 (0)2 550 01 65 of door een mailtje naar groups@connections.be. Wij bezorgen jou zo snel mogelijk een gedetailleerde offerte.

Reisdocumenten

 • Reizigers met de Belgische nationaliteit* (baby's en kinderen inclusief) hebben een digitaal leesbaar paspoort nodig, met min. 2 lege pagina's. geldig voor tenminste 6 maand op de dag van je terugreis uit Panamar. Een visum is niet vereist bij een bezoek voor toeristische redenen van max . 90 dagen. Een voorlopig paspoort wordt niet aanvaard
 • Reizigers die via de VS /Canada reizen, moeten ten minste 72 uur vóór vertrek een elektronische reisvergunning aanvragen. De procedures moet worden aangevraagd via de officiële website links en betaald met een persoonlijke creditcard. Dit geldt ook voor enig ander transitland met visumvereisten. Wij raden je tenstelligste aan de reisvergunning uit te printen en bij te hebben terwijl je reist, dit om problemen te voorkomen.
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit en/of met een buitenlands paspoort worden verzocht dit spontaan te melden aan de Connections reisconsulent(e) en dienen contact op te nemen met hun respectievelijke ambassade of consulaat voor het verkrijgen van actuele informatie inzake de vereiste reisdocumenten. Ook zij zijn verplicht een elektronische reisautorisatie aan te schaffen indien zij reizen via The USA/ Canada of enig ander land met visumvereisten. 

Gezondheid

Algemene informatie over inentingen en andere voorzorgsmaatregelen wordt gegeven door de dienst Travelphone van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, op de website www.itg.be of telefonisch via 0900 10110 (betaalnummer, 0,45 euro per minuut) of van het instituut.

Tijdzone

In België is het 6 uur later dan in Panama

Valuta

Panameze Balboa (PAB) - 1 EUR = 1,1,3 PAB and 1 PAB = 1 USD (01/12/2018)

De Balboa, de officiële munteenheid van Panama, is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. In werkelijkheid worden bijna overal en altijd Amerikaanse dollars gebruikt als betaalmiddel. Je komt echter wel Panamees kleingeld tegen. Dit betekent dat je een mix mag verwachten van Amerikaanse als Panamese munten door elkaar gebruikt.

Breng dus US dollars, vooral in kleine coupures. Euro’s zijn zeer moeilijk tot niet in te wisselen tegen lokale munt. Dollarskan je ok afhalen met je Visa, MasterCard of American Express aan de ATM. Sommige hotels kunnen ook beschikken over geldautomaten.

Klimaat

Panama is een lang en smal land tussen de Caribische Zee en de Stille Oceaan en heeft als zodanig een tropisch zeeklimaat met een warm, vochtig regenseizoen (van mei tot december) en een kort en droog seizoen van januari tot zowat mei. Het regenseizoen kenmerkt zich door frequente +/- 1 uur durende regenbuien tijdens de meimaand tot dagelijkse stortbuien tijdens de maanden Juli en augustus als gevolg van onweer in de bergketens. Houd er rekening mee dat dit kan leiden tot flitsoverstromingen!

Leuk om te weten is dat Panama volledig buiten de orkaangordel ligt en weinig of geen natuurrampen kent behalve aardbevingen. Daarvan tekent Panama er elk jaar verschillende op hoewel het overgrote deel ongemerkt voorbijgaat. Panama heeft ook heel wat microklimaten, vooral in de bergachtige gebieden. Als de passaatwinden Panama bereiken zijn de effecten dramatisch verschillend afhankelijk van je locatie.


Gemiddelde Max. Temperaturen (in °C):
Bestemming J F M A M J J A S O N D
Bocas del Toro 31 30 31 32 33 31 30 30 30 30 30 29
Boquete 27 28 29 29 29 30 30 30 28 27 27 27
Colon City 30 31 32 33 31 30 30 30 30 30 29 29
Panama City 30 31 31 32 31 30 30 30 29 29 28 29
Kuna Yala/ San Blas 31 31 32 32 33 32 32 32 32 32 31 31

 

 

Hoogtepunten

 • El Valle bestaat uit een uitgebreid, 5 km lang vulkanisch dal en is een favoriete vakantiebestemming voor alle inwoners van Panama. Het klimaat is er koel en de enorme krater biedt vele boeiende activiteiten. In het bijzonder de wandelpaden langs de hellingen zijn populair. Een topper is het regenwoudpad naar de top van Cerro Gaital dat langs gigantische varens naar een magisch panoramisch uitkijkpunt leidt.

 • Panama's Amador Causeway of  Calzada de Amador is een populaire verhoogde weg die zich 3 kilometer ver in de Stille Oceaan uitstrekt en Panama-Stad met de eilandjes ervoor verbindt. Deze Causeway staat bol van de activiteiten en toeristische locaties. Verschillende boottochten bieden vanop het water een verfrissende kijk op de geschiedenis van Panama van de koloniale tot de moderne stad. Sommige tours omvatten een bezoek aan de sluizen van Miraflores en de Casco Viejo die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

 • Panama la Vieja, werd in 1519 door de Spanjaarden gesticht en werd in 1671 door dezelfde Spanjaarden platgebrand omdat ze weigerden het in handen te laten vallen van de beruchte piraat Henry Morgan. Het oude Panama verhuisde naar de andere kant van de stad en heet vandaag Casco Viejo. De unieke sfeer is door de lokale bevolking vaak beschreven als 'één voet in Miami en één voet in Havana!'

 • Panamakanaal & The Miraflores Locks. Schepen die vanuit de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan willen varen en zich moeite, tijd en gevaar willen besparen kunnen gebruik maken van het beroemde Panamakanaal. Ze passeren in Panama City imposante waterliften om precies in en uit het Panamakanaal te navigeren. Het is niet nodig om te zeggen dat dit een fascinerende en onvergetelijke show is. De schepen zien eruit als stalen reuzen! Een aanrader? Maak een boottocht door de sluizen en op het kanaal. Een spectaculaire reis! Maak ook tijd voor een bezoek het museum en ontdek de dramatische geschiedenis achter de schermen.

 • De minder bekende Panama Railroad was de eerste spoorweg ooit die een oceaan met een andere verbond. De trein van Panama-Colon vertrekt vanuit het Corozal-station en neemt je mee op een 1 uur durende reis door de omgeving van het Panama-kanaal, langs het uitgestrekte Gatun meer en het weelderige regenwoud. Wedden dat je uit verbazing voorover leunt uit het raam terwijl je al die pracht die voorbijglijdt volledig in je opneemt?

 • Kuna Yala of de San Blas-eilanden. Zin in een reis door de tijd? Ga naar de San Blas-eilanden of Kuna Yala. Deze eilanden staan bekend om hun prachtige ligging, witte zandstranden, helder turquoise water met kleurrijke koraalriffen, zelfs om regenwoud. Maar cruciaal is dat de archipel heilige land vertegenwoordigt voor de inheemse Guna of Kuna. De accommodatie wordt hier gerund door de Guna-stam die onafhankelijk is van Panama, maar die nog steeds wordt ondersteund door het moederland voor scholen en gezondheidszorg.

 • Pareleilanden of Pearl Islands ontlenen hun naam uit de plaatselijke activiteiten tijdens de koloniale tijd. Hier werden immers parels geoogst die de Spanjaarden dan in beslag namen voor export naar Europa. De eilanden liggen op slechts 48 kilometer afstand van Panama City en zijn gemakkelijk te bereiken voor een dagje uit. Het is de perfecte plek voor een strandvakantie aan het einde van je reis.

 • Nationaal Park Soberania. Dit beschermde secundaire regenwoud beslaat zo’n 220 km² en biedt een regenwoud-ontdekkingscentrum met een 30 m hoge uitkijktoren. Van hieruit kan je genieten van een spectaculair uitzicht op het woud met zijn overvloed aan wildlife. Het is vooral een ornithologisch paradijs en een van de beroemdste vogelspots in Amerika met meer dan 500 soorten vogels waaronder minstens 10 verschillende soorten kolibries. Maar er is meer. Altijd al een luiaard in actie willen zien in zijn natuurlijk habitat?  Of witte kappucijnapen, brulapen, agoeti’s, miereneters en reptielen willen observeren zomaar in het wild? Done! En het goede nieuws is : dit park ligt amper 45 minuten rijden van Panama City.

 • De Embreras bevolking is inheems in zowel Colombia als de provincie Darien in Panama. Boek je een tour dan kan je ter plaatse kennismaken met hun cultuur, folklore, kunst, ambachten en nemen ze je zelfs mee op een optionele wandeling door het nabijgelegen regenwoud om je vertrouwd te maken met de ingrediënten van hun traditionele medicijn. Je kan zelfs worden uitgenodigd om een traditioneel vismaaltijd met bananenblad te delen.

28 Travel Shops
28 travel shops in jouw buurt en te Brussels Airport
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!
Customer Service Center
+32 (0)70 23 33 13
contactcenter@connections.be
Vraag een offerte
Jouw reis op maat.
Maak een afspraak online
Wanneer het jou uitkomt!