+32 (0)2 550 01 00
Oman

Het Sultanaat Oman is niet direct een land dat in je gedachten schiet tijdens je zoektocht naar je volgende reisbestemming en toch. Het land heeft zowat alles wat je van een perfecte zonbestemming kan verwachten en veel meer. Reken op indrukwekkende heuvels, machtige canyons, turquoise wadi’s omringd door palmbomen en rotsen, witgekalkte dorpjes, zowat 500 forten en een authentieke kustlijn. Een voor een plekken waar massatoerisme een absoluut ongekend begrip is.

Wist je trouwens dat Oman de deuren voor toerisme pas opende in 1970? Voordien stond er geen enkel hotel in Oman, de huidige hoofdstad van Oman en veelal het startpunt van elke rondreis. Muscat bezoek je best per taxi: de gezellige Mutrah Souq, de monumentale Sultan Qaboos Grand Mosque, het interessante Bait al Baranda museum die de 750 jarige geschiedenis van Muscat in beeld brengt. Het zijn drie absolute must-sees.

Een van de andere absolute culturele trekpleisters is de vroegere hoofdstad van Oman, Nizwa met zijn machtig fort; een stad op zich. En dan is er de spectaculaire natuur met woestijn, wadi’s, stranden, grotten… Die kan je best zelf beleven want hiervoor schieten woorden aak te kort. Oman, zet het op je bucketlist. Spijt krijg je zeker niet!

Reisdocumenten

Reizigers met de Belgische nationaliteit ( baby’s en kinderen inclusief) hebben een internationaal paspoort nodig, met min. 2 lege pagina's, dat minstens 6 maanden geldig is bij vertrek uit Oman, een e-visum en een bewijs dat je ook een terugvlucht hebt geboekt. Je visum vraag je tijdig en makkelijk online aan via de officiële instantie (http://evisa.rop.gov.om/). Een single-entry visa  kost OMR20 en is geldig voor 30 dagen. Dit visum kan verlengd worden met nog eens 30 dagen mits supplement. 

Goed om te weten: een gecombineerd visum mogelijk is voor Oman & Qatar of Oman & Dubai. Alle details vind je op www.rop.gov.om

Alleenstaande ouders of volwassenen die alleen reizen met kinderen, kunnen verplicht worden om bewijs te leveren waaruit de ouderlijke verantwoordelijkheid blijkt bij aankomst en vertrek uit het land. Neem contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat van Oman.

Kinderen jonger dan 18 jaar die zonder begeleiding reizen, is een schriftelijke toestemming vereist van één ouder en een fotokopie van het paspoort van hun vader? Kinderen moeten ruim van tevoren een e-visum aanvragen.

Gezondheid

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Oman alleen verplicht als je binnen een periode van zeven dagen voor je aankomst in Oman in een gele koorts land hebt vertoefd. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Aangeraden vaccinaties zijn: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Tijdzone

+ 2 uur (zomertijd) | + 3 uur (wintertijd) in vergelijking met België.

Valuta

Omaanse rial (OMR) : 10 OMR = 22.78 EUR en 10 EUR = 4.37 OMR (25/01/2019)

Klimaat

Oman kent een woestijnklimaat. De beste reisperiode loopt van september tot mei. Ideaal om kleur te brengen in je leven als het wat grijs en koud is in onze streken. Tijdens de wintermaanden in Oman, van november tot maart, is het warm, zonnig en schommelen de temperaturen rond de 26 graden.  Van mei tot oktober, tijdens de zomer in Oman, kunnen de temperaturen echt de pan uitzwingen. 40°C is geen uitzondering en de hoge vochtigheidsgraad vraagt om verstandig plannen van je bezoek. Ook in de woestijn is het hot, hot, hot met temperaturen die oplopen tot 50 graden. Muscat is niet voor niets een van de meest heetste steden van de wereld. Houd wel rekening met een groot verschil tussen Noord- en Zuid-Oman. In Dhofar in het zuiden is het beduidend minder heet in de zomer en in het  Hajar-gebergte kan het in de winter zelfs flink afkoelen tot zo’n  5 graden.


Bestemming J F M A M J J A S O N D
Muscat 25 26 30 35 39 40 38 35 36 35 31 27

 

Hoogtepunten

Oman verrast bezoekers aangenaam; sommigen noemen het zelfs het volgende niveau van geweldig! Hier kan je uren rijden op onverharde wegen tussen de kleurrijke heuvels en zandduinen zonder een andere auto te kruisen. Alleen de legendarische wilde kamelen zijn vaak je reisgenoten. Maak je vooral na zonsondergang klaar voor meer actie. Overdag is het vaak zo heet dat mensen pas echt actief worden bij valavond. Hier zijn enkele van de belangrijkste hoogtepunten van dit fascinerende land:

 • Jebel Akhdar van Djabal Akhdar maakt deel uit van het Al Hajar-gebergte; Het is een van de meest spectaculaire gebieden in Oman. Je kan je hier aan het stuur van je 4x4 ontelbare uren amuseren met het tackelen van de talrijke off-road tracks langs diepe ravijnen en kleine dorpjes. Zeker is dat je niet weet waar eerst kijken want de adembenemende vergezichten volgen elkaar op aan dezelfde snelheid als jij afdaalt.
 • Jebel Shams of Mountain of The Sun is een berg in het noordoosten van Oman, ten noorden van de stad Al Hamra. Het is de hoogste berg van het land en maakt deel uit van het Al Hajar-gebergte. Het uitzicht wordt wel eens vergeleken met Grand Canyon en dus kreeg deze ravijn al snel de bijnaam Grand Canyon  van het Midden-Oosten. De bergpassen zijn nauw, steil en behoorlijk eng evenals ruwe billenkoek. Maak zeker wat tijd vrij voor de verbluffende ‘balkonwandeling’ met bijna surrealistische uitzichten. De hoogste piek is 3009m. Vooral bij zonsopgang is het hier magisch, vandaar de bijnaam ‘Mountain of The Sun '.
 • Muscat: Muscat is de huidige hoofdstad van Oman en wist grotendeels zijn authenticiteit te handhaven. Het is ook een van de belangrijkste havensteden in Oman. Moderne winkelcentra staan hier schouder aan schouder met naar wierook geurende soeks en de grote, moderne Sultan Qaboos Grand Mosque. Muscat is geen stad die je te voet aanpakt. Een taxi is noodzakelijk om bij de hoogtepunten te komen al was het maar voor de hitte. Hitteberoertes zijn hier heel reëel.
 • Muscat Al Alam Royal Palace in Muscat is het ceremoniële paleis van de Sultan Qaboos van Oman en ligt in Oud-Muscat. Toegang tot het paleis is niet toegestaan, maar bezoekers mogen wel fotos maken vanbij de poort. Tenslotte is dit een van de beroemdste plekken in Muscat.
 • Muscat's Royal Opera House is de belangrijkste locatie van Oman voor muziekkunsten en cultuur en bevindt zich in de wijk Shati Al-Qurm in Muscat.
 • Muscat's Sultan Qaboos Grand Mosque is de belangrijkste moskee in het Sultanaat van Oman. Twee van de hoogtepunten van dit grootse en weelderige interieurontwerp is het gebedstapijt uit één stuk dat de vloer van de gebedsruimte bedekt. Het werd handgeknoopt door 400 vrouwen die er 4 jaar aan werkten. De moskee is slechts ongeveer 15 jaar oud en zou 5 jaar in beslag genomen hebben om te bouwen.
 • Nizwa & Nizwa Fort . Aan de voet van het Hajar-gebergte, omringd door honderden dadelpalmen, vind je de traditionele stad Nizwa, de voormalige hoofdstad van Oman. De strategische ligging, de rijke geschiedenis en de levendige marktcultuur zijn nog steeds springlevend tussen deze monumentale stadsmuren. Het kasteel van Nizwa zoals het geheel wordt genoemd is het meest bezochte nationale monument van Oman. Gebouwd in 1650, maar de onderliggende structuur dateert uit de 12e eeuw.
 • Wadi:: als je voor het eerst urenlang door het droge, stofferige landschap van Oman rijdt, kan je je niet voorstellen dat er zich hier tropische riviervalleien bevinden met helder groen water, wuivende palmbomen en kleurrijke bloemen. Althans tot je oog in oog komt te staan met een van die wadi's: een recht wonder van de natuur. Je kan in deze riviervalleien zwemmen, wandelen, zonnen of picknicken.
 • Wadi Bani Khalid ligt op iets meer dan 200 km van Muscat en op een kleine 2 uur rijden van Sur. Deze oogverblindende groene oase wordt terecht gelabeld als een paradijs middenin de woestijn. Het is de bekendste wadi van de Sharqiyah-regio. Deze bron heeft heel het jaar lang stromend water en is vrij groot, zodat het met gemak de vele locals kan opvangen die hier komen voor een verfrissende duik, een dagje uit, een picknick of gewoon om te genieten van de opmerkelijke pracht van het landschap.
 • Wadi Shab: op weg tussen Muscat en Sur vind je de zeer populaire Wadi Shab. De 7 zoetwaterzwembaden, talrijke watervallen en grotten in een spectaculaire natuurlijke omgeving net als de lokale barbecuefaciliteiten werken als een magneet op toeristen en locals. Kledingvoorschriften verplichten dameszwemmers tot het dragen van een T-shirt met korte mouwen en short. Mannen hebben geen extra verplichtingen Combineer je bezoek met een prachtige wandeling door de vruchtbare vallei en langs de kliffen.
 • Wahiba Sands of Ramlat al-Wahib is een woestijngebied in het noordoosten van Oman, genoemd naar de Bani Wahiba-stam, een bedoeïenenstam. Dit is de perfecte plek voor een kameel of 4x4 rit door de zandduinen en om vanuit het comfort van een woestijnkamp te genieten van de schitterende nachthemel. Als je door dit opmerkelijke roodachtig gele zandlandschap rijdt, krijgt de term 'verlaten' een heel nieuw gevoel.

Fantastische feiten:

 • Om alcohol te kopen, moet je een drankvergunning hebben Locals mogen niet meer dan 10%/loon/maand uitgeven. Mountain Dew is bijgenaamd de alcohol van Oman - er is geen Coca Cola te vinden.
 • Er zijn ongelooflijk veel wittinten in Oman. De reden is dat er geen toestemming nodig is om je huis in het wit te schilderen, maar als je het wilt doen in kleur heb je die toestemming wel nodig!
 • Boos worden in het openbaar is in Oman illegaal, net als het gebruik van grof taalgebruik. Misdaad is vrijwel onbestaand en zelfs kleine diefstallen zijn uiterst zeldzaam. Het land is – samen met Qatar - letterlijk vrij van terrorisme. Toeteren tijdens het rijden is ook ten strengste verboden en je kan een boete op de hals halen als je met een vuile wagen rijdt.

Waarom VOOR Connections kiezen?

Customer Service Center
+32 (0)2/550 01 00
contactcenter@connections.be
27 Travel Shops
27 travel shops in jouw buurt en te Brussels Airport
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!