+32 (0)2 550 01 00
Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is een republiek en het grootste en dichtstbevolkste land in de Kaukasus en ligt op de grens tussen Oost- Europa en West-Azië. Azerbeidzjan betekent letterlijk ‘land van vuur’ en het land doet die reputatie eer aan. Alles lijkt er eeuwig in beweging. Het Gobustan National Park bijvoorbeeld is een buitenaardse plek. Hier vind je meer dan 400 moddervulkanen; dat is zowat de helft van alle moddervulkanen in de wereld. Daarnaast zijn er bizarre rotsformaties, brandende gasvents, prehistorische petroglyphen en de grote muzikale steen, Gaval Dash (Qavaldaş). Als je op zoek bent naar 'bijzonder' of sterker nog 'out-of-this-world is Azerbeidzjan jouw volgende reisdoel!

De hoofdstad Baku of Bakoe is een architecturaal pareltje met een hoog gehalte aan herkenbare accenten. en de rijkdom van de hier aanwezige oliebronnen vertaald zich in de imposante herenhuizen en het ultramoderne 7-sterren hotel la Luna. Dan weer staar je de hoogte in net als in de futuristische wereld van Dubai, dan weer heb je het gevoel te kuieren langs de historische gevels van Parijs of de Korintische zuilen van Griekenland of Italië om dan weer even verder terecht te komen in een buurt met duidelijke Sovjettrekken.

Een ding is duidelijk. De hoofdsteden in de Kaukasus: Baku maar ook Jerevan (Armenië) en Tbilisi (Georgië)  zitten in een stroomversnelling die mee gecreëerd wordt door de verhoogde interesse vanuit het toerisme en de onrembare drang om nieuwe horizonten te ontdekken. Baku speelt hierbij een pioneersrol. Zo nodigde de stad in 2016 het Formule 1 racen uit en werd een 6 km lang circuit ingehuldigd door de grote verkeersaders van de nieuwe stad. Een jaar voordien in 2012, zet de bijzondere hoofdstad zich letterlijk in de schijnwerpers als host van het Eurovisie Songfestival.

Verzekeringen

Een goede reisbijstandsverzekering is onontbeerlijk. Vertrek voldoende en volledig verzekerd op reis. Onze Protections verzekeringen bestaan in verschillende tijdelijke en jaarlijkse contracten en bieden je de beste bescherming aan de voordeligste voorwaarden.

Reizen op maat

Onze reizen kunnen worden aangepast naar jouw smaak en tempo.
Wil je een specifiek hotel of een riad reserveren, je verblijf combineren met een mini-rondreis, dan werken wij graag een voorstel uit. Maak ons je wensen kenbaar en wij zorgen voor een persoonlijke offerte met een dag-per-dag programma. Neem contact op met onze destination experts.

Wil je in groep verblijven met je familie, vrienden of collega's? Dat is mogelijk! Vertrouw de organisatie van je groepsreis (minimaal 10 personen) toe aan de Connections Groepsdienst. Dat kan telefonisch op +32 (0)2 550 01 65 of door een mailtje naar groups@connections.be. Wij bezorgen jou zo snel mogelijk een gedetailleerde offerte.

Reisdocumenten

  • Voor Belgen (ook kinderen) paspoort + visum. Sinds 10 januari 2017 kunnen Belgen en onderdanen van andere EU-lidstaten via een elektronische applicatie een aanvraag indienen voor een visum kort verblijf (maximaal 30 dagen, single entry). Voor onmiddellijke toegang tot de applicatie: https://evisa.gov.az/en/. De aanvraag dient tijdig te gebeuren (minstens  vijf werkdagen voor het vertrek) en een uitgeprinte versie van het e-visum moet hoe dan ook samen met het paspoort voorgelegd worden aan de bevoegde autoriteiten bij aankomst in Azerbeidzjan. Het visum is online boekbaar met een kredietkaart en kost 23USD (oktober2017). 
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit en/of met een buitenlands paspoort dienen contact op te nemen met hun respectievelijke ambassade(s) of consulaat (aten) voor het verkrijgen van actuele informatie inzake de vereiste reisdocumenten. Ze worden verzocht dit spontaan te melden aan de Connections reisconsulent(e) n. 

Gezondheid

Geen verplichte inentingen. Raadpleeg minstens 6 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.ing) voor updated informatie over aanbevolen inentingen or recente ontwikkelingen. 

Let op voor straathonden. Zij zijn vaak dragers van hondsdolheid. Het leidingwater in Azerbeidzjan is niet drinkbaar. Gebruik steeds flessenwater.

Tijdzone

+2 u. (zomer) & + 3 u. (winter)

Valuta

Munteenheid en betaalwijzen

Azerbeidsjaanse manat (AZN) : 1 EUR = 1,99 AZN en 100 AZN = 50,13 EUR (25/11/2017)

Betaalwijze
  • In hotels, restaurants en winkels kan je met kredietkaarten terecht. Voor kleinere uitgaven gebruik je liefst de lokale munt. Breng wat cash euro's en dollars mee.

Klimaat

  • Azerbeidzjan onderscheidt zich door haar diversiteit aan klimaten. Met ruim 2200 zonneuren en minder dan vijftig dagen met neerslag kun je spreken van een droge en zonnige bestemming. Langs de Kaspische Zee is het klimaat mediterraans. Baku heeft een warm steppeklimaat (droog en regenarm) met warme en hete zomers en gemiddeld milde winters, waarin echter wel matige tot strenge vorst voor kan komen bij een sterke aanvoer van koude lucht uit Siberië. Met een gemiddelde neerslaghoeveelheid van slechts 210 millimeter per jaar is Baku een droge stad. De maanden oktober, november en december zijn het natste, als je daar van kunt spreken bij hoeveelheden tussen de 25 en 31 millimeter gemiddeld. In de warme tot soms hete zomermaanden is neerslag zeldzaam, zo telt de maand juli gemiddeld slechts één dag met regen, waarbij de hoeveelheid gemiddeld slechts 2 millimeter is. 
Gemiddelde temperaturen (°C):
Destination J F M A M J J A S O N D
Baku 7 7 10 18 23 28 31 30 27 20 16 10

Hoogtepunten

  • Baku
  • De naam Baku zou uit het  Perzisch stammen waar 'Badkoebe' zoveel betekent als "geslagen door de wind". En wind is er in Baku in alle seizoenen. Als grootste stad van de Kaukasus is Baku het wetenschappelijk, cultureel en industrieel centrum evenals een wereldhavenstad. De meeste archeologische vondsten dateren uit 6000 v. Chr. hoewel sommige grottekeningen en -kervingen op menselijke aanwezigheid zouden duiden zo'n 20.000 v. Chr. Dankzij het gunstig klimaat en de locatie op de grens van Europa en Azië deelde Baku mee in de welvaart van de handel langs de zijderoute. Het 12de eeuwse Paleis van de Shirvanshah behoort samen met de stadsmuren en de Maagdentoren tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  • Gobustan's Muzikale Steen
  • Een twee meter grote rots die tamboerijnachtige geluiden maakt wanneer er kiezelstenen op worden gegooid; het lijkt bizar maar dat is waar de Gobustan Musical Stone voor staat. Het 'instrument' speelt een rol in oude rituelen, zoals de Yalla-ketting-dans die is afgebeeld op de petroglyphen van Gobustan en nog steeds in Azerbeidzjan wordt opgevoerd. Het geluid zou ontstaan uit de ideale combinatie van het unieke klimaat en het effect van aardgas binnen de regio.

  • Yanar Dağ (de vuurberg)
  • De Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo en de beroemde Franse schrijver Alexandre Dumas schreven beide over het zien van talrijke mysterieuze vlammen in de Perzische stad Baku en op verschillende plaatsen op het schiereiland Abşeron. Van de natuurlijke brandhaarden die vandaag in Azerbeidzjan te zien zijn, is 'Yanar Dağ' het meest indrukwekkend. Een 10m lange muur van eeuwige vlammen langs de rand van de heuvel. Het lijkt buitenaards en is het meest spectaculair 's nachts. Een populaire attractie voor toeristen en lokale bewoners die het spektakel kunnen gadeslaan vanuit een theehuis in de buurt.

Waarom VOOR Connections kiezen?

Customer Service Center
+32 (0)2/550 01 00
contactcenter@connections.be
27 Travel Shops
27 travel shops in jouw buurt en te Brussels Airport
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!