+32 (0)2 550 01 00

Oezbekistan

‘There are no foreign lands. It is the traveller only that is foreign’ – Robert Louis Stephenson

Oezbekistan is vandaag de bakermat van een betoverend arsenaal aan architectuur en oude steden. De boeiendste plekken waaronder het kleurrijke Samarkand, Bukhara en Khiva met hun madrases, moskees en mausoleums liggen er op de Gouden Route; een route die deel uitmaakt van de 12.000 km lange, legendarische zijderoute en haar handelscaravans tussen China en Rome.
Tweeduizend jaar lang hield China de origine van zijde geheim. Niemand wist dat deze afkomstig was van rupsen die tot 50.000 keer hun gewicht aan moerbeibladeren verorberden om daarna een uiterst fijne rag uit te scheiden dat ze in een cocoonvorm spon. De romeinen dachten dat zijde aan bomen groeide en hun drang naar het goedje werd stof voor geschiedenis.
In Oezbekistan is het vooral onder het bewind van Timor, de koning van de steppe – wij spreken 13de – 14de eeuw - dat Samarkand, ooit verwoest door Alexander de Grote en de troepen van Dzjengis Khan de internationale draaischijf. De centrale ligging van Oezbekistan op de intrigerende karavaanroute bracht een rijkdom en cultuuruitwisseling tot stand die tot vandaag af te lezen staat op de brilliante gevels van adembenemende, schitterend gerestaureerde historische gebouwen, grootse pleinen en versterkte burchten.

De toegangspoort tot dit fascinerend land is de hoofdstad Tashkent, waar moderne glazen paleizen naast soviet architectuur Wie Oezbekistan bezoekt, bereidt zich beter voor op een ware ontdekkingstocht en vooral een reis door de tijd. Geelkleurige zandduinen, graven van nobelen en koningen, islamscholen, moskeeën en minaretten, bruisende, eeuwenoude heerlijk geurende markten, een zeer gastvrije bevolking en misschien zelfs een wedstrijd kopkara, een soort rugby te paard waar de bal vervangen werd door een schaap zonder kop; alle worden ze deel van jouw verhaal. Een verhaal dat doorspekt is met het hele gamma aan karakters en elementen van helden tot spionnen, van  koranverzen tot metaalgraveerders, houtbewerkers, traditionele tapijtwevers en zelfs koks die het nationale pilav-gerecht bereiden en Izz-brood delen dat je bevrijdt van ‘evil spirits’.
Werelderfgoed, verdwenen imperiums, indrukwekkende tradities en bijzondere geologie met unieke fauna en flora...Oezbekistan laat je niet onbetuigd!

Verzekeringen

Een goede reisbijstandsverzekering is onontbeerlijk. Vertrek voldoende en volledig verzekerd op reis. Onze Protections verzekeringen bestaan in verschillende tijdelijke en jaarlijkse contracten en bieden je de beste bescherming aan de voordeligste voorwaarden.

Reizen op maat

Onze reizen kunnen worden aangepast naar jouw smaak en tempo.
Wil je een specifiek hotel of een riad reserveren, je verblijf combineren met een mini-rondreis, dan werken wij graag een voorstel uit. Maak ons je wensen kenbaar en wij zorgen voor een persoonlijke offerte met een dag-per-dag programma. Neem contact op met onze destination experts.

Wil je in groep verblijven met je familie, vrienden of collega's? Dat is mogelijk! Vertrouw de organisatie van je groepsreis (minimaal 10 personen) toe aan de Connections Groepsdienst. Dat kan telefonisch op +32 (0)2 550 01 65 of door een mailtje naar groups@connections.be. Wij bezorgen jou zo snel mogelijk een gedetailleerde offerte.

Reisdocumenten

 • Belgische reizigers (ook kinderen) moeten in het bezit zijn van een internationaal paspoort dat nog 3 maand geldig is. Er is geen visum verzist voor een verblijf van maximaal 30 dagen voor toeristische doeleinden. Meer specifieke informatie over het visum vind je op de website van Oezbekistan's buitenlandse zaken in het Engels  via de linkhttp://www.mfa.uz/en/consular/visa/. 
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit en/of met een buitenlands paspoort dienen contact op te nemen met hun respectievelijke ambassade(s) of consulaat (aten) voor het verkrijgen van actuele informatie inzake de vereiste reisdocumenten. Ze worden verzocht dit spontaan te melden aan de Connections reisconsulent(e) n. 

Gezondheid

Geen verplichte inentingen. Raadpleeg minstens 6 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) en van de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.ing) voor updated informatie over aanbevolen inentingen or recente ontwikkelingen. 

Hygiëne: Buiten de hotels en goede restaurantjes zijn de sanitaire voorzieningen vrij slecht. Neem bij toiletbezoek zelf toiletpapier mee.

Tijdzone

+3 u. (zomer) & + 4 u. (winter)

Valuta

Munteenheid en betaalwijzen

 Oezbeekse Sum (UZS) : 1 EUR = 9.537 UZS & 1000 UZS = 0.104 EUR (25/10/2017)

Betaalwijze
 • Best wissel je ter plaatse USD in Suml.  Voor kleinere uitgaven gebruik je de lokale munt.

Klimaat

 • Oezbekistan heeft een continentaal of landklimaat, d.w.z. vrij warm tijdens de zomer  (hoewel de woestijn de vochtigheidsgraad en dus het gevoel van warmte en klamheid bedwingt) die zowat loopt van mei tot oktober en koud tot zeer koud van november tot februari.  variabelen hangen samen met de hoogtelocatie (vlakte of gebergte). Beste reisperiode is het voorjaar en najaar.
Gemiddelde temperaturen (°C):
Destination J F M A M J J A S O N D
Bukhara 6 9 16 24 30 35 37 35 30 22 15 9
Khiva 2 5 12 22 30 34 36 34 28 19 11 4
Samarkand 6 8 14 21 26 32 34 32 28 21 15 9
Tashkent 6 8 14 22 27 33 36 34 29 21 14 9

Hoogtepunten

 • Tashkent
 • Hoofdstad van Oezbekistan. Moderne stad met glazen paleizen en brede lanen. Enkel het Hast Iman complex en de 2000 jaar oude Chorsu Bazaar weerstonden de verwoestende aardbeving van 1966 .

 • Samarkand
 • Is 2700 jaar oud en een van de oudste steden in de wereld. De koranscholen werden in 1927-28 gesloten door Lenin. Het Ragistan plein telt 3 madrassen, een ervan toont een hert, tijger en verpersoonlijkte zon wat zeer vreemd is voor de Islam die elk gebruik van idolen verbiedt. Verder is er het Gur-I-Amir Mausoleum, de Shah-I-Zinda begraafplaats en de Siab Bazaar.

 • Bukhara
 • Staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed en was onder het bewind van Timor vooral verbonden met steden als Bagdad en Cordoba.  Je vind er de Ark (de residentie van de emirs), de Po-I-Kalyan moskee en minaret, de controversiële Abdullah Khan madrasa (de enige Islamschool ter wereld die niet naar Mekka is georiënteerd) en de originele Chor Minor & Zindan gevangenis die verbonden is met de Great Game. Hier vind je ook miniatuurschilderijen en de beroemde Suzani borduursels.

 • Khorzem
 • Hier bezoek je de Ayaz Qala van Toprak Qala, 3 ruines tenmidden de woestijn.  'Toprak' betekent 'modder', Qala' staat voor 'burcht'.

 • Khiva:
 • Populaire oasestad in de Karakum woestijn die 4/10 van Oezbekistan bedekt. De oude stad telt 16 unieke monumenten en de stad is omwald door een imposante,  10 meter hoge zandstenen muur. In de gebedsruimte van de Djuma moskee (vrijdag moskee) steunen 212 kolommen de houten gewelven, sommige 7 eeuwen oud, Hier kan je houtbewerkers aan het werk zien.

Waarom VOOR Connections kiezen?

Customer Service Center
+32 (0)2/550 01 00
contactcenter@connections.be
27 Travel Shops
27 travel shops in jouw buurt en te Brussels Airport
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!