+32 (0)70 23 33 13

De bloesems achterna

Eind maart is eindelijk de lente begonnen... Dat de dagen langer worden en de temperatuur stilaan begint te stijgen, is een zalig gevoel. En naar buiten kijken is al helemaal een feest, want bollen en knoppen komen tot bloei en de bloesems komen aan de bomen. Ben je net zo gek van die mooie witte en roze bloemetjes als ik, dan zet je best een van deze plekken op je to-visit list! 

Japan

De Japanners noemen hun kersenboom de ‘sakura’ , die symbool staat voor de tijdelijke schoonheid van het land. Want hoe mooi de bloei ook is, het is maar een tijdelijk fenomeen. De Japanners maken er zo lang het duurt dan ook een echt spektakel van, met feestjes en picknicks in de parken onder de bomen. Je kunt de bloesems het beste eind maart bewonderen, in Tokyo in het Ueno-park of bij het keizerlijk Chidorigafuchi paleis, en in Kyoto bij de tempel Kitanotenmagū.

Washington DC

Sinds de burgemeester van Tokyo in 1912 drieduizend bloesembomen aan de stad gaf, wordt de lente in Washington ieder jaar ingeluid met het National Cherry Blossom Festival (http://www.nationalcherryblossomfestival.org). Van 20 maart tot 14 april vinden er in de hele stad tentoonstellingen en voorstellingen plaats en kom je natuurlijk overal zachtroze kersenbloesems tegen. Washington weet wel hoe ze de lente moet vieren! Het Jefferson Memorial en de openbare tuin Dumbarton Oaks in Georgetown zijn in die periode zeker een bezoekje waard.

Stockholm

Zodra de eerste zonnestralen doorkomen, verzamelen de Zweden zich op de trappen rondom het water van Kungsträdgarden (http://www.kungstradgarden.se) om van het weer te genieten... En van de mooie bloesems. Het park ligt midden in de stad, maar door alle bloesems waan je je middenin de natuur en lijkt het in de lente wel een sprookjespark. Rondom het park liggen talloze cafeetjes, dus Kungsträdgarden is zeker een aanrader als je toe bent aan een adempauze tussen de museabezoeken of het shoppen door.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk worden de kersenbomen, zodra de lente begint, door de natuur versierd met witte en roze bloesems. Het ligt natuurlijk een beetje aan het weer, maar meestal zijn de bloesems hier op hun mooist tussen half april en half mei, en dan met name in het Burgenland. Dwars door de bloesemzee loopt de Kirschblüten-Randerweg, die je langs duizenden bloeiende kersenbomen, wijngaarden en fruitkwekerijen brengt.

Hamburg

Hamburg viert de lente ieder jaar met een kersenbloesemfestival in mei: compleet met kersenbloesemkoningin en vuurwerk. Het vuurwerk is in de wijde omtrek te zien, maar maakt natuurlijk de meeste indruk op de plaats waar het wordt afgestoken: langs het meer de Alster, midden in de stad. Je kunt er barbecueën in het gras, dobberen in een bootje op het water of alles rustig bekijken vanaf een terras in de buurt. En als je nog niet genoeg hebt van de kersenbloesem vind je op de Alster Kennedybrug in het park een bloesemzee van vijfduizend kersenbomen.

Door Stephanie Duval - 02/04/2015