+32 (0)70 23 33 13

-

Kriebelt het om Tokyo en het land van de rijzende zon, Japan, te ontdekken? Wie reisplannen maakt, mag zeker de Japan Rail Pass niet over het hoofd zien. Dankzij dit handige ticket doorkruis je het volledige land zonder te diep in je buidel te moeten tasten.
Japan Rail Pass

Wat is de Japan Rail Pass?

Met meer dan 4.800 treinstations en 23.000 kilometer aan lijnen is de Shinkansen, of de hogesnelheidslijn, dé uitgelezen manier om Japan te bezoeken. De Japan Rail Pass geeft je, voor de duur van de door jou geselecteerde periode, onbeperkt toegang tot deze treinen en lokale treinverbindingen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van een aantal lokale en snelbuslijnen en de Miyajima ferry die je naar het gelijknamige wondermooie eiland vlakbij Hiroshima brengt.


Hoe kun je de Japan Rail Pass aanvragen?


De Japan Rail Pass is er enkel voor buitenlandse toeristen en moet je voor vertrek in orde brengen. Contacteer Connections of stap een travel shop binnen om het aanvraagdocument te regelen. Met dit formulier, een ‘XO’ of Exchange Order, kun je in elk station in Japan terecht om het voor een Japan Rail Pass te activeren.


De geldigheidsduur van je Japan Rail Pass kan variëren tussen 7, 14 of 21 dagen. De prijs is daarnaast ook afhankelijk van de klasse waarin je reist. De prijzen voor ‘ordinary class’ of tweede klasse bedragen respectievelijk 267 euro, 426 euro en 545 euro (prijzen onder voorbehoud van de koers van de Yen). Reis je in ‘green class’ of eerste klas, dan tel je 347 euro, 578 euro of 752 euro neer.


Als je van plan bent om serieuze afstanden af te leggen, dan is een Japan Rail Pass in ‘green class’ geen overbodige luxe. Deze wagons zijn minder druk bevolkt en bieden wat meer ruimte. Wie deze optie kiest, moet wel telkens op voorhand een zitje reserveren. Vergeet je dit voor je vertrekt, dan kun je alsnog hopen op een vrij zitje in ‘green class’ of reis je in tweede klasse zonder reservatie.Hoe gebruik je de JR pass?


Reis je tijdens het hoogseizoen, dan is het aan te raden om bij je aankomst in het station een zitje te reserveren. Soms wordt het zelfs aangeraden om, bijvoorbeeld tijdens de kerstperiode, van het moment dat je de Japan Rail Pass activeert ook meteen een aantal treinritten (kostenloos) te reserveren. Verblijf je in Japan buiten deze piekperiodes, dan hoef je doorgaans geen zitje op voorhand vast te leggen.


Wanneer je aankomt in het station en het juiste perron hebt gevonden, toon je de Japan Rail pass aan de controleur die bij de toegangspoort wacht. Vervolgens stap je de trein op en kies je vrij een zitje, tenzij je er eentje op voorhand hebt vastgelegd.


Tips om doorheen Japan te reizen


De trein is altijd een beetje reizen, ook in Japan is dat niet anders. Al is het handig om je op voorhand wat te informeren over de gebruiken van het Japanse openbaar vervoer.


  • Alle JR (Japan Railway) stations worden zowel in het Japans als in het Engels aangeduid op de informatieborden.

  • Reis je graag wat lichter? Denk er dan aan om enkele muntstukken van 100 Yen mee te nemen voor de lockers in de treinstations, waarin je eventueel wat bagage kunt achterlaten.

  • Wil je - zeker in de grootsteden - de grootste drukte vermijden, probeer dan je verplaatsingen niet tussen 7u30-9u en 17u-20u te plannen.


Tot slot kan het slim zijn om enkele typische woorden te memoriseren. Een eersteklas wagon is ‘Green-sha’, een tweedeklas wagon ‘Futsusha’ en je gereserveerde zitje benoem je als ‘Shiteiseki’.


Ga je Japan veroveren? Begin dan eerst je zoektocht op de website van Connections. Ontdek er de vluchten naar Japan, mogelijke hotels, tal van rondreizen én de Japan Rail Pass.