+32 (0)70 23 33 13

UNESCO - openluchtmuseum

Gebouwen die duizenden jaren oud zijn en een duidelijk beeld op de rijkdom van vroeger, in dit UNESCO-openluchtmuseum waan je je in een sprookje. In deze heilige stad, één van de oudste van Centraal-Azië, is weinig veranderd de voorbije eeuwen en dat is in dit geval enkel een positief punt. Je proeft er de rijke geschiedenis van Turkestan, nog voor er van de Russen sprake was en duikt er terug in de tijd.

Madrassa’s, minaretten en zelfs een enorme burcht, achter elke hoek word je overweldigd door de pracht. Hoewel de stad veel te verduren kreeg, werd alles verschillende keren zorgvuldig gerestaureerd en is er veel van de roemrijke geschiedenis overgebleven. Samen met Samarkand vormt Bukhara één van de culturele trekpleisters van Oezbekistan. Laat je verleiden door de gastvrije bevolking, geniet van de sfeer en de fabuleuze gebouwen.

MUST DO

Poi Kalyon

De minaret van dit complex torent om en bij de 50 meter boven de rest van de stad uit, dus missen kan je deze bezienswaardigheid in principe niet. Het complex werd een aantal keren verwoest, maar de minaret, gebouwd in 1127 overwon tot nu toe alles. Aardbevingen, branden en invallen van de Mongolen, niets kreeg de Poi Kalyon klein. Dit goed bewaarde monument dient als vertrekpunt voor heel wat trips door de stad. Het complex bestaat uit 3 bezienswaardigheden: Kalon Minaret, Kalon Mosque and madrassah Mir-i-Arab. Samen vormen ze de mooiste architecturale constructie in Bukhara en ze verdienen dan ook je aandacht.

Chor Minor

Deze historische moskee met de helderblauwe koepels is prachtig. Volkomen terecht werd deze historische moskee erkend door UNESCO als Werelderfgoed. In het Perzisch betekent de naam van dit monument ‘de 4 toren en dat is dan ook perfect wat je hier mag verwachten. Verwar echter de torens van deze moskee overigens niet met minaretten, want dat zijn ze niet. Ze werden vroeger gebruikt als opslagplaats, maar nu zijn het vooral de mooie blauwe mozaiektegels van de koepels die de aandacht trekken. Elk van de vier koepels heeft trouwens een ander motief, die verwijzen naar de verschillende religies die in Centraal-Azië voorkomen. Kijk je ogen uit, neem je smartphone in de hand en leg dit pareltje vast.The Ark

Deze impressionante burcht werd niet enkel gebruikt voor militaire doeleinden, maar het was eigenlijk een hele stad, waar de Emirs van Bukhara en hun gevolg verbleven. Het gebouw bleef dienst doen als burcht tot de Russen het in 1920 bombardeerden. Momenteel wordt de burcht opengesteld als een toeristische attractie, waar een museum je wegwijs maakt in de rijke geschiedenis. Je ontdekt er ook de legende die aan het ontstaan van deze burcht verbonden is, eentje om te onthouden. Meer dan 80% van de burcht bestaat momenteel uit ruïnes, maar je inleven in het verleden is er helemaal niet moeilijk. Enkele vertrekken zijn nog in degelijke staat en kunnen nog ontdekt worden en de musea houden je vast en zeker een tijdje zoet.

Lyabi Hauze Ensemble

Gebouwd in 1620 is dit misschien wel de meest rustgevende plaats in de stad. Deze plaza rond een zwembad heeft wel een metamorfose ondergaan. Waar vroeger schaakspelende en thees slurpende oudere Oezebeken hier de plak zwaaiden, werden ze ondertussen verdreven door jonge ondernemers die overduidelijk op toeristen mikken. Toch kan je hier nog heerlijk relaxen en genieten van live-muziek en sfeer, heel veel sfeer. Tot 200 jaar geleden werd Bukhara doorkruist door kanalen en stenen zwembaden waar de inwoners verzamelden. Dit bracht echter ook een heleboel plagen met zich mee. Ondertussen zijn zowat alle kanalen gedempt, maar enkele zoals Lyabi Hauze zijn overgebleven. Trek er in de vooravond na toe, geniet van een lokale maaltijd en de sfeervolle verlichting en verlies je hart aan dit rustige plekje in een magische stad.
CITY BREAKS

DE ZIJDEROUTE

Waarom Connections kiezen?

33 Travel Shops
33 shops dicht bij jou in de buurt
Customer Service Center
+32 (0)70 23 33 13
contactcenter@connections.be
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!