+32 (0)70 23 33 13

De parel van de zijderoute!

Gebouwen van adembenemende schoonheid in combinatie met een machtig verleden, maken Samarkand tot een ongeziene verzamelplaats van onuitwisbare indrukken. Wat een overweldigende impact moet deze stad gehad hebben op de duizenden middeleeuwse rondtrekkende handelaars langs de zijderoute. Onderweg met exotische specerijen, stoffen en koopwaar konden ze niet anders dan versteld staan van de spectaculaire madrassahs, moskeeën en mausoleums die opdoemen aan de horizon. Als stille getuigen van het roemrijke verleden liggen ze nog steeds te pronken onder de Oezbeekse zon, die trouwens 300 dagen per jaar schijnt.

Indrukwekkend in aantal, in grootte en vooral in uitstraling. Dit is pure magie. Zelfs wie doorgaans nooit een fototoestel meeneemt zal zich afvragen hoe zoveel moois op beeld kan vastgelegd worden. Stap nu in de voetsporen van de middeleeuwse handelaars en ontdek met eigen ogen de parel langs de zijderoute. Samarkand zal voor altijd in je hart zitten.

MUST DO

Bibikhanum moskee : groots en controversieel

Ongetwijfeld een van de meest dramatische plaatsen in de stad. Volgens de legende liet Bibi Khanym de moskee bouwen als cadeau voor haar man Amir Timur die op veldtocht was naar India. De architect werd echter verliefd op haar en vroeg of hij haar mocht kussen als deel van de vergoeding voor zijn werk. Zijn kus liet een onuitwisbare afdruk op haar wang en Amir Timur liet bij zijn terugkomst de architect om het leven brengen. Nog steeds volgens diezelfde legende werd Bibi Khanym daarna eveneens door haar echtgenoot onthoofd, maar in werkelijkheid leefde ze vier jaar langer dan Timur en werd dan vergiftigd door haar dochter. De beste werklieden van het gigantische keizerrijk werden naar Samarkand gehaald om de 41-meter hoge koepel te bouwen en Indische olifanten werden ingezet voor het transport en hijsen van de zware materialen die gebruikt werden voor de bouw van een van de grootste moskeeën uit de islamitische wereld.

Shah-i Zinda : meesterlijke architectuur

Was je onder de indruk van Pere Lachaise in Parijs of Highgate Cemetary in Londen ? Bezoek dan zeker Shah-i Zinda, want deze necropolis slaat alle records. Eens je door de grote toegangspoort bent wacht je een lastige klim. Maar de inspanning loont. Wat je daarna te wachten staat is ronduit verbluffend : een smalle straat van meer dan honderd meter lang met links en rechts tientallen mausoleums met metershoge gevels die stuk voor stuk voorzien zijn van het mooiste tegelwerk binnen de moslimwereld. Je mond valt open van verwondering als je je een weg baant tussen de blauwe en turquoise mozaïeken, alsof de zee voor je open gaat. Je weet niet waar eerst kijken en stap voor stap komt het besef dat dit bedevaartsoord de echte ster van Samarkand is.

Op het moment dat je denkt alles gezien te hebben wacht je op het einde van deze unieke straat nog een apotheose met onder meer het mausoleum voor Tumanaga, dat net als de andere gevels in deze zone gedecoreerd is met het fijnste terracotta werk met blauw-grijzen en blauw-groene beschilderingen. Het moet gezegd, Amir Timur heeft zijn vrouwelijke familieleden een eervolle rustplaats geschonken, tussen de pracht en praal van weleer. Een plaats om niet snel te vergeten.The Registan : het mooiste plein ter wereld

Beeld je in dat je vol verwondering voor de dom van Milaan staat en plotseling opmerkt dat er links en rechts van het plein telkens nog een kathedraal van hetzelfde formaat staat … dat is het gevoel dat je krijgt midden op het Registan plein. Liefst 3 madrassahs (koranscholen) vechten om je aandacht, de ene nog indrukwekkender dan de andere. Imposante gevels met fijn uitgewerkte mozaïeken in duizend tinten blauw, ragfijne patronen die zich concentrisch en symmetrisch herhalen, slanke minaretten met Arabische opschriften in goud en wit die fel afsteken tegen het blauw van de tegels, sierlijke uivormige koepels die het haast onwerkelijke plaatje compleet maken. Een sprookje uit duizend-en-een nacht dat tot leven komt. Vergeet vooral ook niet ’s avonds hier nog even langs te lopen wanneer de gebouwen prachtig verlicht zijn en je Alladin en zijn wonderlamp elk moment verwacht.

Gur-i Amir : een juweel van een mausoleum

Amir Timur, de grote 14de eeuwse leider en eeuwige held van Uzbekistan, had voor zichzelf een eenvoudig graf in zijn geboortestad Shakhrisabz in gedachten, maar zijn familie dacht daar anders over en liet en hem bijzetten in dit overweldigend mausoleum, dat hij nota bene zelf liet bouwen voor zijn kleinzoon die een jaar voor hem gestorven was. Een streling voor het oog, met ongetwijfeld de mooiste koepel van de stad. " Mocht de hemel verdwijnen, dan kan deze koepel hem vervangen", zo verzuchtte een dichter ooit. De koepel heeft een diameter van 15 meter en een hoogte van 12,5 meter, een absoluut meesterwerk met een vleugje mysterie. Op de in jade edelsteen uitgevoerde plaat die de laatste rustplaats van Timur aangeeft staat immers in Arabische kaligrafie de vermelding “wie ooit deze rustplaats durft openen zal verslagen worden door een vijand erger dan ik”. En kijk, een dag nadat de Russische onderzoeker Mikhail Gerasimov de crypte in 1941 opende zette Hilter de aanval in op de toenmalige Sovjetunie.
CITY BREAKS

DE ZIJDEROUTE

Waarom Connections kiezen?

33 Travel Shops
33 shops dicht bij jou in de buurt
Customer Service Center
+32 (0)70 23 33 13
contactcenter@connections.be
Mobile Travel Agents
Wij komen naar jou toe!